Välkommen!

Tekakor

Share

Härligt goda och luftiga tekakor

Istället för att köpa färskt bröd kände jag för att baka till dagens morotssoppa. Fick tidningen Hembakat för ett par dagar sedan och där hittade jag receptet Tekakor av Linus Larsson som vann Hela Sverige bakar 2015. Saknade jäst och röd mjölk så det var bara att sätta på sig promenadkläderna, ta fram gåstavarna och ryggsäcken. Promenerade ner till Tullinge centrum (ca 30 min enkel väg) och handlade, sen var det bara att promenera tillbaka.

Tekakor

 • 50 gr jäst
 • 5 dl mjölk, 3 procent
 • 13-15 dl vetemjöl
 • 180 gr smör, rumsvarmt
 • 1 äggula
 • 3 msk ljus sirap
 • 1 tsk salt
Gör så här
 1. Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken till ca 30 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen har löst sig.
 2. Häll i ¾ (ca 9 dl) av vetemjölet och arbeta degen på låg hastighet i några minuter.
 3. Tillsätt smör i mindre bitar, äggula, sirap och salt. Arbeta degen några minuter till. Öka hastigheten till medel. Arbeta degen i ytterligare 10 min och tillsätt vetemjöl, lite i taget, tills degen släpper från kanterna men fortfarande är lös och blank. Gör ett glutentest (se tips nedan). Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
 4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 18-20 lika stora bitar och rulla dem till små släta bullar. Täck dem med bakduk och låt dem vila i 5 minuter.
 5. Kavla ut eller platta till bullarna till tunna rundlar. Lägg dem på låtar med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och åt dem jäsa under bakduk 20-30 minuter.
 6. Grädda tekannorna mitt i ugnen på 250° i 6-8 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
Glutentest

Gör ett glutentet för att se om degen är knådad tillräckligt länge. Ta mycket mjöl på händerna och ta en bit deg. Rulla den till en liten boll och dra ut den – degen ska bli så tunn att man nästan kan se igenom den utan att den spricker.

SparaSpara

2 kommentarer

 1. Beatrisa sundberg

  Bästa tekakor som finns👍👍😀

  • mari@borgenport.se

   Hej Beatrisa! Absolut de bästa! Tack för att du besöker min hemsida. Hälsningar Mari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Mari Borgenport

Tema av Anders NorenUpp ↑