Jag prenumerera på två tidningar som jag varmt kan rekommendera, Elle Mat&Vin och Hembakat. Hittade ett recept på morotsbröd i senaste tidningen Hembakat. Brödet blev väldigt saftigt och gott.
Morotsbröd i långpanna
Ingredienser
- 50 gr jäst
- 5 dl mjölk, fingervarm
- ½ dl rapsolja
- 3 dl morötter, finrivna
- 1 tsk salt
- ½ dl honung
- 1 dl havregryn
- 10-12 dl vetemjöl
Garnering
- ½ dl pumpakärnor
- flingsalt
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Rör ner olja, morötter, salt, honung och havregryn.
- Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
- Ta upp degen och platta ut den i en långpanna ca 30×40 cm, med bakplåtspapper i botten. Skär eden försiktigt i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla degen med vatten och strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna på galler under en bakduk.
Lycka till!
Hej! Kan man använda havremjölk?
Hej! Det var länge sedan jag bakade detta bröd, tack för påminnelsen. Det går alldeles utmärkt att byta ut mjölken mot växtbaserad mjölk. Lycka till! Hälsningar Mari