Hittade en kanon recept på Elle Mat&Vin och Catarina Königs matblogg. Det är så kul att hitta recept och ännu bättre när vi alla tycker om att äta maten. Detta är fantastiskt gott och passar utmärkt att göra när det är många som kommer på besök. Tillbehören kan man ju självklart välja vad man vill eller för miljön så tar man det som finns hemma. Som tillbehör passar det utmärkt med picklad rödlök. Gör en rejäl sats och ha det i kylskåpet. Super gott även till hamburgare.
Texas Chili
För ca 6-8 personer
- 1 kg högrev i bit, skuren i mindre bitar
- 1 stor gul lök, fint strimlad
- 1 burk finkrossade tomater
- 1,5 dl bbq-sås (Typ Sweet Baby Ray’s Orginal)
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk torkade korianderblad
- 1 msk malen spiskummin
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 1 tsk smoked paprika-pulver
- 1 msk kakao
- ½ burk 33 cl ljus öl
- salt, efter smak
- nymalen svartpeppar, efter smak
Gör så här:
- Strimla löken och bryn den lätt i en stekpanna med lite smör (medelhög värme). När löken är mjuk och glansig lägg i en större kastrull.
- Skär köttet i mindre kuber, salta och peppra.
- Bryn på köttet i stekpannan med en rejäl klick smör. Häll sedan ner bitarna i kastrullen tillsammans med löken.
- Häll i tomatkross, bbq-sås, tomatpuré, torkad koriander, malen spiskummin, chiliflakes, oregano, timjan, smoked paprika-pulver, kakao & öl.
- Rör samman, salta & peppra.
- Låt puttra på plattan i 3-5 timmar eller tills köttet helt faller isär när du rör i kastrullen.
- Behåll locket på första 2-3 timmarna. Sätt sedan locket på sned så att vätskan kan dunsta sista timmen.
Tillbehör:
- mjuka små tortillas (ca 3 st per person)
- avokado 4-5 st, grovt mosade (rör i lite limesaft + salt och rör om)
- picklad rödlök, (1/2 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten – Kokas upp, låt svalna något och häll över fint strimlad rödlök i en burk, ca 1-2 fint strimlade rödlökar)
- crème fraiche
- cocktailtomater, hackade
- färsk koriander (1 kruka)
- nachochips
Lämna ett svar