Share

Har otroligt mycket rabarber och de är gigantiska. Vi ska iväg och fira barnens kusiner Adam och Wilma. Pernilla, min svägerska frågade om jag vill göra någon efterrätt och självklart vill jag det. Tänkte att jag ska använda upp lite av rabarbern men vill testa något nytt så det blev en rabarberkladdkaka som blev väldigt uppskattad. Självklart tog jag med en massa rabarber till Pernilla som gillar att göra rabarberkräm.

Ingredienser

Rabarber:
400-500 gr rabarber
½ dl strösocker

Kladdkaka:
400-500 gr rabarber
½ dl strösocker
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ dl farinsocker eller rörsocker
4 ägg
4,5 dl vetemjöl

Havretäcke:
50 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

  1. Sätt på ugnen på 200 gr.
  2. Skära rabarbern i mindre bitar.
  3. Lägg rabarbern i en form och strö över strösocker. Sätt in formen i ugnen och i ca 20 minuter tills rabarbern är mjuk.
  4. När rabarbern är klar kan du sänka ungsvärmen till175 grader.
  5. Om du ska använda samma form till kladdkakan kan du lägga över rabarbern på ett fat (ta bort vätskan efter rabarbern).
  6. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  7. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en elvisp eller ballongvisp tills det går ihop till en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i den fodrade springformen och lägg i rabarbern.
  9. Lägg i alla ingredienserna till smuldegen i en bunke. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  10. Grädda din rabarberkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  11. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  12. Servera med en vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås!
Helt ljuvligt god kladdkaka med rabarber.