Välkommen!

Ingefärsparfait med björnbär och basilika

Share

Fantastiskt god parfait med hemmagjord ingefärssirap och syltad ingefära.

Håller på att förbereda inför nyårsafton som vi ska fira här hemma hos oss i Tullinge. Jag och maken har fått förtroendet att fixa drinken, tilltugg och efterrätten. Till efterrätt planerar jag att göra en ingefärssparfait. I receptet ska det vara Ingefärssirap och syltad ingefära. Det gjorde jag själv istället för att köpa. Enkelt men litet pilligt att skala all ingefära.

Menyn som gäller för kvällen är: Drink Ananas- och limechampagne med Oliventré, Råraka med skagenröra, Tommy Myllymäkis Torsk med caviar och smörsås och Ingegärsparfait med björnbär och basilika i karamell. Visst låter det super smarrigt.

Ingefärsparfait med björnbär och basilika i karamell

Receptet är för 8 personer

Parfait

Förbereder efterrätten inför nyårsafton. Ingegärssparfait med hemmagjord ingefärssirap och syltad ingefära.

Basilika- och björnbärskaramell

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 200 gr frysta björnbär
  • 2 msk finhackad basilika

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker i ca 5 minuter. Jag använde vispen på min Ankarsrum. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljkornen i äggblandningen. Blanda även ner ingefärssirap och vispa ytterligare 5 minuter. Blanda ner den hackade syltade ingefäran.
  2. Vispa grädden och blanda alltsammans. Häll upp smeten i en 2 liters form klädd invändigt med plastfolie- Täck ovansidan med plast och låt stå i fyrsen minst 4 timmar.
  3. Parfait behöver inte stå i rumstemperatur innan den serveras utan kan servers direkt från frysen.
  4. Karamell: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelgod värme så att det inte bränns. Häll på vatten och låt koka ca 10 minuter. Låt såsen svalna något. Lägg i de tinade bären när såsen forfarande är lite ljummen. Blanda ner basilika strax före servering.

SparaSpara

2 kommentarer

  1. Silva

    Hej ! Vad roligt att du delade receptet .jag letade efter den eftersom jag tappade bort den 😊jag har gjort den förut den är så god 😋 tack 😁

    • mari@borgenport.se

      Kul att du hittade hit och tack för påminnelse om receptet. Det var länge sedan jag gjorde detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Mari Borgenport

Tema av Anders NorenUpp ↑