Share
Äpplen kan man aldrig får för mycket av.

Äppeldricka

Hösten är på många sätta en härlig tid. Det finns så mycket frukt, bär och svamp att ta hand om.

I onsdags gjorde jag Äppeldricka som ska stå och dra ett par dagar. Har nu tagit hand om allt och hällt upp i rena flaskor. En del åker direkt in i frysen och några får stå kvar i kylen. Bra present när man går bort en kväll. OBS! Det blir koncentrerad dricka så du behöver blanda ut det med vatten när det är dags att njuta av äppeldrickan.

Receptet har jag fått från min exsvärmor, Inger Andersson som brukar komma med lingon- och hjortonsylt ibland och mycket annat.

Ingers fantasiskt god Äppeldricka

Ingredienser:

  • 6 liter skivade äpplen
  • 80 gr vin- eller citronsyra
  • 3 kg socker

Gör så här:

  1. Koka upp 4 liter vatten. Låt vattnet bli svalt/kallt.
  2. Blanda i 80 gr vin- eller citronsyra.
  3. Skiva äpplen så du får ihop 6 liter. Ta bort det som är fult/skadat på äpplet.
  4. Lägg de skivade äpplena i vattnet med vin- eller citronsyra.
  5. Låt stå i två dygn.
  6. Efter två dygn silar du bort äppelskivorna med hålslev eller saftmaja.
  7. Rör i 3 kg socker. Blanda ordentligt. Du kan om du vill sila igenom allt i en silduk innan du häller i sockret så slipper du äppelkött och kärnor i drickan.
  8. Ev kan du tillsätta Natriumbensoat.
  9. Häll i rengjorda flaskor.

Jag brukar hälla drickan i plastflaskor eftersom den är kall. Det gör att jag enkelt kan frysa ner drickan.

Hoppas att ni tycker om Äppeldrickan lika mycket som mina nära och kära gör! En uppskattad gåva när vi går bort.

SparaSpara