Share

Dottern smsade, hon som brukar ringa eller sms, och frågade om vi hade någon sylt/marmelad som de kunde få. Nja, inte så mycket svarade jag. Maken vill ju också ha sylt/marmelad. Men, jag har ju röda krusbär i frysen som jag har fått från min svärmor Agneta som jag kan göra lite marmelad på. Sofi blev jätte glad och det var bara att sätta igång att koka. Inte så svårt utan mer att det tar tid innan det tjocknar.

Den fina handduken kommer från min mamma och pappa. Det är deras monogram som mamma har broderat på handduken. Ragnhild och Helge Jeppesen. Det är så härligt att ha kvar fina handdukar.

Krusbärsmarmelad på röda krusbär

  • 1 kg krusbär
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 kg socker
  • 1 tsk vaniljpulver eller vaniljstång

Gör så här:

  1. Mina körsbär har jag tagit ur frysen som redan är sköljda och rensade. Annars rensar du körsbären och sköljer av dem.
  2. Lägg körsbären i en kastrull och häll i vatten.
  3. Koka upp på svag/medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar gå sönder/släppa vätska
  4. Pressa i saften av citronen.
  5. Häll i vaniljpulver eller vaniljstången.
  6. Sänk värmen och rör ner sockret. Koka först när allt socker har löst sig.
  7. Koka upp marmeladen tills den når ca 107-108 grader. Då är marmeladen klar. Du kan prova att klicka ut lite på ett fat som stått i frysen en stund. Dra en sked i marmeladen, om den inte rinner ihop är marmeladen klar.
  8. OBS! Kom ihåg att skumma hela tiden.
  9. Fyll upp på väl rengjorda burkar som jag har haft i ugnen under en stund.
  10. Rengöring av glasburkar i ugn:
    Sätt ugnen på 110 grader och ställ in glasburkarna i ugnen. Låt de vara i ugnen ca 10 minuter. Nu kan du fylla på med den varma marmeladen.