Fick förfrågan via Instagram om ett inlägg som jag la upp i juni 2016. Såg då att jag har slarvat med att inte lägga upp receptet. Som jag har skrivit tidigare har jag två favorittidning Elle Mat&Vin och Tidningen Hembakat. Testade ett av deras recept på bröd och det blev väldigt uppskattat här hemma. Så nu äntligen kommer receptet.
Sirapslimpa
- 50 gr jäst
- 5 dl mjölk, fingervarmt
- 50 gr smör, rumsvarmt
- 2 tsk salt
- 1½ dl mörk sirap
- 6 dl rågsikt
- 6-7 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt smör, (jag brukar ställa in smöret i mikron med tina funktionen i ca 10 sek när jag har glömt ta fram smöret), salt, sirap, rågsikt och vetemjölet, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i ca 5 min med en assistent eller dubbla tiden för hand.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar.
- Forma varje bit till en limpa och lägg dem i varsin limpform, ca 1½ liter, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Pensla bröden med mjölk och grädda längst ner i ugnen i ca 45 min.
- Låt bröden svalna i formen.
Hoppas att ni uppskattar brödet så mycket som vi gör.
Lämna ett svar