Hittade ett recept via FB på Linnéas Skafferi. Maken blev helt lyrisk när jag hade baka kakor till honom under tiden då han har varit iväg och hjälpt sitt ex Kinga med lite saker. Jag själv äter inte socker sedan förra året men min man uppskattar när det finns lite kakor eller bullar att ta till när behovet dyker upp.
Sega toscakakor
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 knivsudd äkta vanilj
- 1 tsk bakpulver
- 2 ½ dl vetemjöl
Toscasmeten
- ½ dl strösocker
- 1 msk mjöl
- ½ dl sirap
- ½ dl grädde
- ca 100 g mandelspån eller hackade nötter
Gör så här:
- Sätt på ugnen till 175 °.
- Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg. - Toscasmeten: Blanda socker, mjöl, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka upp och koka i lika 5 minuter. Häll i mandelspån eller hackade nötter.
- Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna. Gör en fördjupning längst med i vara längd och klicka i toscafyllningen.
- Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
Lämna ett svar