Har tidigare gjort vaniljrutor i långpanna som blev otroligt uppskattat både på jobbet och här hemma. Nu till jul skulle det vara gott att testa med pepparkakssmak. Bakade i söndags och tog med några till jobbet igen och Susanne sa att de var gudomliga. Baka och prova så får ni själva göra bedömningen hur goda dem är.
Gudomliga pepparkaksrutor med vanilj
ca 42 rutor
- 500 g kallt smör
- 10 dl vetemjöl
- 4 dl strösocker
- 3 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 1½ msk mald kanel
- 1½ tsk mald kryddnejlika
- 2 tsk mald ingefära
Fyllning
- 4 ägg
- 2 dl kesella/kvarg
- 5 dl crème fraiche
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- florsocker
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200°
- Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker, kryddor och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut lite mer än hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.
- Fyllning: Blanda ägg, kesella/kvarg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.
- Smula resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.
Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.
Lämna ett svar