Välkommen!

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

Share
Fantastiskt god som har blivit en favorit.

Underbart god söndagsmiddag. Har lagat den många gånger och den blir lika uppskattad av alla. Den sista middagen med hemmaboende barn för nästa helg flyttar minstingen (22 år) till Fruängen. Nu blir det att locka dem med goda söndagsmiddagar och förhoppningsvis kommer de allihopa.

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

Ingredienser för 4 portioner

Bruten potatis:

  • små potatisar, vid valde fasta potatis
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Det vattnas i munnen då jag vet att detta är fantastiskt gott.

Torskrygg:

  • ½ röd lök
  • 1 paket bacon
  • 6 bitar soltorkade tomater
  • 4 msk flytande smör eller smält smör
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 torskryggsfiléer
  • 2 msk klippt färsk persilja
  • salt, peppar, timjan och oregano

Tillbehör:

  • morötter
  • haricots verts

Gör så här:

  1. Klyfta löken och skär bacon skivor.
  2. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter.
  3. Strimla soltorkade tomaterna tunt och blanda med lök och bacon.
  4. Ringla smör eller häll det smälta smöret i en ugnsform. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar. Rör ihop med smöret.
  5. Lägg torskryggsfiléerna i ugnsformen.
  6. Klipp över persilja.
  7. Salta och peppra och smula över örter i den mängd du vill ha.
  8. Lägg baconröran ovanpå fisken.
  9. Ställ formen in i ugnen i 200° i ca 15-20 minuter (eller tills fisken har innertemeratur 58-60 grader). Tag ut efter halva tiden och ös smöret över fisken.
  10. Dags att sätta i fisken i 200 grader.

  11. Koka potatisarna med skal tills de är färdiga. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt (jag tog drinkmorteln).  Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
  12. Dela morötterna på längden och sjud 5 minuter i lätt saltat vatten tillsammans med bönorna.

Det var första gången jag har gjort bruten potatis och jag kan säga att det inte är den sista gången. Det var jätte gott!

Smaklig måltid!

SparaSpara

SparaSpara

5 kommentarer

  1. Bitte Janninger

    Hej Mari!
    Hittade din trevliga sida idag och ikväll blir det toskrygg. Receptet lät jättegott!

    Hoppas du har det superbra! Min mobil är 0727276866 om du känner för att slå en signal.
    Kram från Bitte

  2. Carita

    Har gjort torsken idag! Blev jättegott!

    • mari@borgenport.se

      Hej Carita! Kul att du har hittat hit. Torsken är supergod och den har jag lagt flera gånger när vi har gäster och alla tycker att den är så god. Önskar dig en härlig vecka. /Mari

  3. Tiina

    Det här med bacon till torskrygg eller annan vit fisk, är ju helt galet.
    Faktiskt riktigt osmakligt. Undrar vems påhitt det var?

    Nej tack!
    Från en äkta kock

    • mari@borgenport.se

      Hej Tiina!
      Tack för att du har hittat till min blogg och att du har tagit dig tiden att kommentera receptet. Vet inte vems påhitt det är men detta är verkligen en av mina favoriter och många som jag har bjudit det på verkligen tycker om maten. Jag är en amatör i köket men älskar att laga mat. Önskar dig en härlig helg!
      Hälsningar Mari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Mari Borgenport

Tema av Anders NorenUpp ↑