Välkommen!

Bittes Sockerkaka med äppelmos

Share

Bittes Sockerkaka med äppelmos_1

Passade på att baka makens absoluta favorit medans han fixar till vinterförvarningen på sin Kawasaki. Receptet har jag fått av en underbar person, min fd arbetskollega Bitte Janninger.  Bitte och hennes make Anders även kallad Lunkan flyttade till Öland så jag och Ankie for iväg och hälsa på för några år sedan. Under den helgen bakade Bitte denna fantastiskt goda kaka. Den har jag själv bakat många, många gånger. Så kakan har fått namnet Bittes sockerkaka med äppelmos. Jag bakar kakan i en gjutjärns stekpanna som jag har fått ärva av min kära far Helge.

Bilden till vänster har jag fått från Åsa Björck som passade på att baka kakan  till familjen Björcks glädje. Tack Åsa för den fina bilden.

Bittes Sockerkaka med äppelmos

 • 1 ägg
 • 2 ¼ dl socker
 • 150 gr avsvalnat smält smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2-4 msk äppelmos
Gör så här:
 1. Sätt på ugnen på 200°.
 2. Vispa ägg och socker poröst.
 3. Vispa i det avsvalnade smöret och sist vetemjöl och bakpulver.
 4. Lägg ut ½ smeten i stekpannan
 5. Bred ut äppelmosen
 6. Lägg/bred ut resten av smeten.
 7. Grädda i ugnen, stor stekpanna ca 20 minuter, liten stekpanna ca 35 min.
 8. Vid servering kan du sikta på lite florsocker.

Hoppas att den smakar!

10 kommentarer

 1. göran

  En helt sjuuuukt god kaka ,problemet är att jag måste dela med mig till övriga familjen.!!

 2. Åsa

  Supergod, har smygätit en liten liten bit till 🙂 Sssch…. säg inget 😉

 3. Birgitta Ivarsson

  Så lätt att göra och helt underbar! Svårt att inte ta en bit till 🙂

  • mari@borgenport.se

   Hej Birgitta! Kul att du har hittar in till min hemsida. Bittes sockerkaka är en klar favorit hemma hos oss. Hälsningar Mari

 4. Elsa

  Hur stor form behöver man?
  Maken använde brödformar och smeten fyllde upp halvvägs (inkl äppelmoset). Efter 20 minuter i ugnen hade den jäst till dubbel storlek men hade inte ”stannat” så den fick stå lite till. Plötsligt bubblade den över kanten och ner på ugnsgolvet…

  • mari@borgenport.se

   Hej Elsa! Kul att du har hittat in till min hemsida. Ledsen över att jag inte har svart så snabbt. Min stekpanna är 20 cm i diameter. Den brukar inte jäsa så jätte mycket som du kan se så väller den inte över stekpannan. Ta en ugnsform som är ca 28 i diameter och grädda i ca 20 minuter. Jag hoppas att den smakade gott trots att den bubblade över. Jag gör denna kaka väldigt, väldigt ofta. Lycka till!

 5. Bitte Janninger

  Så roligt att hitta sig själv i en sökning på äppelmos och sockerkaka. Tack Marie för fina ord. Och roligt att flera tycker att kakan är god. Med vispad grädde är det alltid en hit.
  Kram från Bitte

  • mari@borgenport.se

   Kakan är min mans absoluta favorit. Jag gör kakan väldigt, väldigt ofta. Kramar Mari

 6. Gunvi

  Men hur kan man breda ut smeten? I synnerhet lagret över moset, hos mig blir det bara en sörja även modet är en god sörja när den blir bakad

  • mari@borgenport.se

   Hej Gunvi! Jag brukar skeda ut halva smeten i stekpannan och platta ut smeten. Sen lägger jag på äppelmosen och sista så skedar jag ut smeten och plattar till smeten ovanpå äppelmoset. Brukar täcka relativt bra men det behöver vara helt täckt. Jag hoppas att detta hjäper dig. Annars är du välkommen att höra av dig igen. Och tack för att du skriver till mig. Ha en fin vecka. Mari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Mari Borgenport

Tema av Anders NorenUpp ↑