Återigen har tidningen Hembakat levererat ett härligt gott recept på matbröd. Denna gång ljuvligt goda & saftiga rågkakor.
Skållade rågkakor
Skållningen gör att mjölet suger upp mer vätska och rågkakorna blir saftigare.
Skållning
- 3 dl vatten
- 2 dl grovt rågmjöl
Övriga ingredienser:
- 25 gr jäst
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 9-10 dl vetemjöl
Gör så här:
- Skållning: Koka upp vattnet i en kastrull. Rör ner rågmjölet. Låt blandningen stå under lock i ca 1 timme.
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, det skållade rågmjölet och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
- Dela degen i 6 bitar. Forma till bollar och lägg dem på en plåt med eller utan bakplåtspapper. Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem, ca 12 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel.
- Låt rågkakorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 9-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Lycka till och jag hoppas att ni tycker att rågkakorna kommer att smaka bra.
Lämna ett svar