Tänkte att jag skulle fylla på frysen med lite picknick mat så att det finna hemma när det fina vädret känner för att titta fram. För ca en månad sedan blev vi bestulna på en av våra mopeder. Otroligt tråkigt att det finns personer som tar sig friheten att tro att allt man ser är deras och att det är okey att bara ta för sig. Nu har vi köpt en ny fin gul moped som används flitigt av min yngsta dotter. Vi har nu återigen två mopeder och jag ser fram emot att packa ihop en liten picknickkorg och dra iväg på bägge mopederna, maken och jag. Nu när frysen är fyllt med lite godsaker är det bara att dra iväg när solen och värme kommer.
Ost- & skinkgifflar med basilika
- 25 gr jäst
- 4 dl mjölk, fingervarm
- 1 ägg
- 1½ tsk salt
- 25 gr smör, rumsvarmt
- 8-10 dl vetemjöl
Fyllning
- Philadelphia ost
- Riven valfri ost
- Rökt skinka i tunna skivor
- Färsk basilika
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
- Dela degen i 16 bitar. Gifflarna blir ganska stora så om du vill ha mindre så dela degen i fler bitar.
- Kavla ut bitarna i rektanglar, ca 10×15 cm, på ett mjölat bakbord. Skär 5-6 flikar på ena kortsidan, ca halva rektangeln. Bred på lite Philadelphia ost, lägg på skinkskiva/or, lite riven ost och några basilikablad i andra änden.
- Rulla ihop degen från kortsidan med fyllningen. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan. Böj gaffeln till en måne.
- Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.
- Grädda på ugnsvärme 250 grader mitt i ugnen ca 8-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Bra mellanmål till barnen när de kommer hem från skolan eller mellan sina aktiviteter. Min yngsta dotter är vegetarian så hälften gjorde jag med två olika ostar.
Lycka till!
Lämna ett svar