Share

Saftig och underbart god äppelkaka med mandelmassa.

Igår flyttade min yngsta dotter tillbaka till Tullinge. Självklart måste det finnas tid för att ta lite paus mellan allt bärande av kartonger och möbler.  Vad passar väl bättre nu i höst- och äppeltider än en äppelkaka. Kakan fick top betyg av hela gänget.

Äppelkaka med mandelmassa

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2-
3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 msk pärlsocker

 

 

Äppelkaka på gång.

 

Dags att sätta in äppelkakan i ugnen.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret. När smöret är smält kan du hälla i mjölken i smöret.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i äggsmeten växelvis med mjölken och det smälta smöret.
  5. Blanda ner ned rivna mandelmassan i smeten.
  6. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Du kan också välja att skala äpplena. Blanda äppelskivorna med socker och kanel.
  7. Fyll formen med smeten och tryck ner äppelskivorna ner till hälften i smeten.
  8. Strö över pärlsocker och baka i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, stickan ska inte vara kladdig.
  9. Servera kakan som den är eller med vaniljsås.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara