Mozzarella- och spenatlasagne

Share
Underbart god och saftig vegetarisk lasagne.
Underbart god och saftig vegetarisk lasagne.

Varje vecka när jag gör matlistan försöker jag alltid att hitta något vegetarisk att äta. Det finns så otroligt mycket och som är väldigt gott. Denna rätt stod på listan i tisdags och jag kan varmt rekommendera er att göra den. Jag har minska på lasagneplattorna eftersom jag föredrar när lasagnen är lite mer saftig. Receptet hittade jag på Köket.se. Nästa gång kommer jag att testa att göra utan bechamelsåsen.

Mozzarella- och spenatlasagne

Ingredienser för 4-6 personer

  • 200 g lasagneplattor
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 röda papriko
  • olja att steka i
  • ca 500 g fryst bladspenat
  • 500 g krossade tomater (500 g)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk torkad timjan eller oregano
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)
  • 1 dl marinerade soltorkade tomater
  • 1 dl finriven parmesanost

Bechamelsås

  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
  1. Om du vill ha bechamelsås så börjar du med den. Rör ut mjölet lite av mjölken. Blanda med resten av mjölken. Låt koka upp försiktigt.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och grovhacka paprikan.
  3. Hetta upp en panna med olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg.
  4. Tillsätt spenaten, tinad eller otinad.
  5. Låt puttra i 3–4 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar, timjan eller oregano.
  8. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen.
  9. Olja en ugnsfast form.
  10. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella, soltorkade tomaterna och bechamelsås.
  11. Avsluta med tomat- och spenatsåsen eller bechamelsås.
  12. Eftersom jag tog en mindre mängd lasagneplattor och en större ugnsform blev det två lager med lasagneplattorna för mig.
  13. Toppa med den rivna parmesanosten.
  14. Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
  15. Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
  16. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.

Hoppas att ni uppskattar lasagnen lika mycket som jag och maken Göran gör.

Fin och annorlunda vas med tulpaner.
Fin och annorlunda vas med tulpaner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *