Share

Härligt god gravlaxsås som blir underbart vackert grön med så mycket dill. Det är den avgjort bästa gravlaxsås jag har ätit. När du väl ha gjort denna går det bara inte att köpa färdig. Jag fick receptet av en arbetskollega och nu pratar vi 90-tal. Receptet är kommer från Staffan Enander, som var köksmästare på Aurora. Du kan använda samma gravlaxsås till krabba och andra skaldjur. Ta då gärna lite HP-sås i från början.

Ingredienser

  • Färsk dill
  • 2 msk socker
  • 3 msk vanlig senap
  • 1 msk skånsk senap
  • Naturell olja
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Vinäger

Gör så här

  1. Knepet är att man börjar med att gnugga 2 msk socker med 2 msk hackad dill i en bunke så att dillens saft riktigt tränger in i sockret. Jag använder min mortel i en rund skål och det fungerar jätte bra.
  2. När saften har trängt in i sockret tillsätter du 3 msk vanlig svensk senap och 1 msk skånsk senap. Rör om ordentligt.
  3. Tillsätt nu olja, först sakta, sen ganska snabb och rör med en visp hela tiden.
  4. Smakas av med salt, nymald peppar och lite vinäger.
  5. Såsen ska vara tjock och krämig.
  6. Allra sista kan du tillsätta ännu mer finhackad dill.

Nu ska det bli spännande och se om du testar detta och om du kommer att köpa färdig gravlaxsås i framtiden.