Prenumererar på SVT Go´kvälls recept. Jag har provat en hel del som kocken Susanne Jonsson lagar. För några veckor sedan gjorde hon ett helt program med päron och jag blev väldigt sugen på att testa marmeladen med päron, valnötter och citron. Söndag och veckoplanering var det bara att sätta upp päron på listan. Päronmarmelad tillsammans med en bit ost och en flaska vin skulle jag bli väldigt glad att få. Försöker alltid ha lite hemmagjord marmelad hemma för att kunna ge som gåva när vi ska bort på middag eller annat. Valnötterna har jag fått från min kära svärmor Agneta som hon plockar på Öland varje år.
Päronmarmelad med valnötter och citron
- 1 kg päron
- 2 st ekologiska citroner
- 1 st vaniljstång, delad och urskrapad
- 1 st kanelstång
- 1 paket syltsocker
- 100 g valnötter, grovt krossade
Gör så här:
- Skala päronen och lägg i kallt vatten med lite citron så de inte mörknar.
- Skär päronen i ca 2 cm stora bitar, lägg i en kastrull och pressa saften från en citron över. Skiva den andra citronen och lägg ner den samt vaniljstång och kanel i grytan.
- Koka 20 minuter, tillsätt syltsocker och koka 20 minuter till.
- Gör marmeladprov: Häll lite marmelad på en kyld tallrik och dra en sked genom. Om marmeladen rinner ihop behöver den koka lite till.
- Tillsätt sist valnötter och koka upp, häll upp i väl rengjorda burkar.
Kanske dags att planera in lite tapas, vin och goda ostar.
Tar du ur kärnhusen?
Hej! Tack för din fråga och ledsen över att det har dröjt med svaret. Jag tar med hela päronet förutom skalen. Hälsningar Mari