När min vännina Marie Lundin fyllde år bjöd hon på härligt god vaniljrutor. Bakade dessa när hela Görans stora och härliga familj var här och firade han 51 årsdag. Först bjöd vid på lättare lunch som bestod av två pajer Italiensk paj med Salami och skaldjurspaj. Skaldjurspajen kommer jag att lägga upp på bloggen vid ett senare tillfälle.
Här kommer receptet på Vaniljrutorna.
Ljuvliga vaniljrutor i långpanna
Ingredienser till 42 rutor
- 500 g smör
- 10 dl vetemjöl
- 4 dl strösocker
- 4 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
Fyllning
- 4 ägg
- 2 dl kesella
- 5 dl crème fraiche
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- florsocker
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200°
- Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.
- Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.
- Smula resten av degen ovanpå fyllningen.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.
- Pudra över florsocker precis före servering.
Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.
Hej,
måste bara berätta att alla som smakar på vaniljrutorna blir ju helt sålda!
Jag hade med mig en plåt i lördags på glöggmingel och alla sa att det var det godaste de ätit – helt galet gott var ett omdöme!
Hälsningar Susanne