Idag kändes det skönt att kunna vara hemma och baka lite medan maken Göran fixade plank till vinden så att vi kan flytta på kartonger från förrådet upp till vinden. Bakade både biskvier och vaniljbullar.
Vaniljbullar
- 150 gr smör
- ½ l mjölk
- 50 gr jäst
- 1 dl socker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 350 gr rumsvarmt smör
- socker
- vaniljsocker
Gör så här:
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°.
- Smula jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölet i omgångar. Spar lite till utbakningen.
- Arbeta in mjölet tills du märker att degen släpper från kanterna på skålen. OBS! Hellre en för lös deg.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.
- Knåda degen lite lätt. Dela degen i 3-4 mindre delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
- Bred på rumsvarmt smör, strö över socker och sist sila över vaniljsocker.
- Låt jäsa i ca 30 min.
- Vispa upp ett ägg. Pensla bullarna med ägg och strö sedan över pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen på 250° i ca 9-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
Hoppas ni att tycker om bullarna lika mycket som vi!
Lämna ett svar