Igår när vi hade gäster bjöd jag på en härlig efterrätt som jag hittade i tidningen Söta Desserter Nr2/2014. Jag förberedde smeten ca 1 timme innan gästerna kom och hällde smeten i muffinsformarna innan vi satte oss till bords. I receptet hittar du en enkel äppelsirap. Jag har gjort egen äppelsirap på äpplen. Receptet kommer i ett annat inlägg.
Varm äppelbakelse med finrivna äpplen & äppelsirap (9st)
- 3 ägg
- 2 ¾ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 gr smör
- 1 dl mjölk, 3 procent
- 3 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 citron, saft och skal
- 2 äpplen, skalade & skurna i småbitar
Äppelsirap
- 1 dl äppeljuice, koncentrerad
- 1 dl strösocker
- 2 msk vatten
Till servering
- 4 äpplen
- mald kanel
- vaniljglass
- ev hasselnötter, rostade
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smörj eller använda silikonformar till en muffinsplåt.
- Vispa ägg, strö- och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och blanda det med äggsmeten.
- Blanda och sikta ner mjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner det i smeten.
- Tillsätt rivet citronskal och saft av en citron samt äppelbitarna.
- Fyll formarna med smeten och grädda dem mitt i ugnen i ca 20-30 min eller tills dem är klara. Om du är osäker använda en potatissticka så ser du om de är klara.
- Äppelsirap: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det småkoka till lagom konsistens. Det tar ca 15-20 min. Rör inte i blandningen under tiden.
- Servera äppelbakelserna på ett täcke av finrivet äpple smaksatt med kanel.
- Fördela äppelsirap efter smak och servera med en glasskula, ev toppad med rostade hasselnötter.
Lycka till!
0 kommentarer
1 pingback