Share

Härligt frisk och god saft.

Min vännina Marie även kallad Bettan ringde och sa att hon hade fläder som jag kunde komma och plocka. Jag har aldrig gjort fläderblomssaft eftersom jag har har varit osäker på om jag plockar rätt eller inte. Nu visste jag att det skulle bli rätt. Tog på mig hjälmen och kickade igång moppen för att åka och plocka några klasar. Tydligen blommar de ut ganska fort. Fort gick det och jag fick ihop 30-40 klasar så det är bara att börja.

Fläderblomssaft

  • 30 st fläderblomsklasar
  • 3 st stora citroner
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
Gör så här:
  1. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3-4 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.) Om den ska frysas fyll inte flaska helt upp då fryst saft expanderar.

Nu är det bara att baka en kaka och sätta sig med en god bok, kaka och ett glas saft. Mums!