Share

Lammstek

Äntligen fick vi ihop en kväll då vi fick bjuda Stefan och Tina på middag. Har försökt få ihop en tid redan innan sommaren men det gick inte så bra. Det var Tina och Stefan vi åkte med till Svalbard tidigare i år. Tinas äldsta dotter har bott på Svalbard under 1 år och vi kunde passa på att hälsa på. En helt underbar och annorlunda resa. Ikväll blev det ”Lammstek med örter, citrondressing och chèvre” som jag hittade i senaste ELLE mat & vin tidningen 7/14. Kan verkligen rekommendera detta. Supermört kött och kanske inte så konstigt eftersom den skulle tillagas i 8 timmar. Ett härligt recept när du bara vill vara ute i det fina höstvädret.

Lammstek med örter, citrondressing och chèvre (4 pers)

1  kg lammstek
2 gula lökar (i klyftor)
4 hela vitlökar (2 delade i mitten och 2 i halverade klyftor)
½ kruka rosmarin
¾ dl olivolja
2 msk flingsalt
1 msk mald svartpeppar
lite vatten eller vitt vin

200 gr chèvre
2 citroner (i klyftor)
1 tsk rivet citronskal

Ört- och citrondressing:
1 dl basilika
1 dl bladpersilja
1 dl mynta
1 tsk dijonsenap
1 msk sherryvinäger
1 msk kapris
2-3 anjovisfiléer
1 ½ dl olivolja

Sätt ugnen p 140°. Lägg lökklyftor, halva vitlöken och rosmarin i en långpanna och lägg lammsteken ovanpå. Massera in olivoljan i lammet. Gör 12 snitt i lammsteken och stick in vitlöksklyftor och ringla eventuellt över lite mer olivolja. Stek i ugn under aluminiumfolie på 125° i ca 8 timmar. Häll på lite vatten eller vitt vin om det ser torrt ut under tiden det steks. Ta ut och låt lammet vila i 20 minuter. Dela det möra köttet i bitar. Blanda alla ingredienser till dressingen i en matberedare eller med stavmixer. Servera lammsteken med de tillagade vitlökarna och löken. Strö över smulad chèvre, citronskivor, rivet citronskal och ringa över citrondressingen.

Kan varmt rekommendera detta vin som är helt underbart gott till denna måltid.

Fantastiskt gott vin till Lamm.

Vi serverade potatisklyftor som jag satte in i ugnen när det återstod ca 1½ timme. Jag skiftade till varmluftsugn när jag satte in potatisen.

Till efterrätt serverades det Varm äppelbakelse med finnrivna äpplen & äppelsirap. Det kommer i nästa inlägg.

SparaSpara